BIO Lidé: Kristýnka

Milujeme nejen sebe, ale i Tebe. Jsme tvojí inspirací, ale i komunitou, která se rozrůstá po celém světě. BIO Lidé jsme odstartovali rozhovorem s Kristýnkou, datovou analytičkou, která miluje tanec a dobré jídlo.

Zpět na recepty
BIO Lidé, raw food, human, organic, prague, fruits, praha, bio, organic

Kristýnka pracuje jako datový analytik. Nepředstavujte si ale zalezlého IŤáka, Kristýnka totiž žije tancem a tak jsme rádi, že si s námi jako první popovídala nejen o tom, co ji na raw food baví, ale taky o svém životě.

Co takový datový analytik dělá?

Je to náročná práce z hlediska přemýšlení, pracuji hlavou. Někdy nás tlačí čas, tak jsme ve stresu. Bývá to hektické i klidnější. V podstatě pracuji s počítačem a z toho mě pak občas bolí zadek.

Co tě baví na raw food?

K raw food jsem přišla více méně náhodou a to právě tady v Rawche.

Poprvé když jsem tu jedla, tak jsem byla strašně překvapená, že mi to chutná. Hodně jsem ze začátku bojovala s tím, jak to vypadá. Měla jsem problém strčit do pusy něco zeleného nebo nějakou hmotu hnědé barvy. Během pár měsíců jsem to ale překonala. Jídlo mi chutnalo a cítila jsem se po něm  dobře.

V době, kdy jsem do Rawchi začala chodit, jsem jedla ještě všechno, i maso, a cítila jsem rozdíl mezi tím, když se najím jídla tady nebo kdekoliv jinde. Vždycky to bývalo tak, že po obědě jsem přišla do práce a musela jsem si udělat kafe, byla jsem strašně unavená. Když jsem šla z Rawchi, tak jsem měla spoustu energie a kafe jsem nepotřebovala. Ani jsem na něj neměla takovou chuť. To byl pro mě velký rozdíl, bavilo mě to a tak jsem začala chodit pravidelně.

Co na to kolegové v práci?

Ze začátku jsem bojovala s tím, že jsem nechtěla na obědy chodit sama. Občas jsem šla s kolegy jinam, občas sama sem. Raw food bylo takové tabu a moc se o tom nedalo bavit před lidma. V práci jsem se setkala s předsudky, že to není zdravé, že mi budou chybět bílkoviny a že jde o extrém. Vnitřně jsem ale nějak věděla, že maso nepotřebuju. Nechtěla jsem se o tom bavit a možná jsem se i trošku styděla. Po nějaké době jsem si ale řekla, že co je komu po tom, co jím. Dělalo mi to dobře a přestala jsem to “tajit”. Zkoušela jsem brát i kolegy a občas se mnou někdo šel.

Co na to tvoje tělo?

Co jsem pochopila z pendlování mezi stravovacími styly je to, že si tělo zvykne na všechno. Je tam nějaká přizpůsobovací doba a má na to nějakou reakci. Pochopila jsem ale, že je člověk schopen přizpůsobit se i věcem, které pro něj nemusí být zdravé. Tělo se s tím naučí nějak spolupracovat i přesto že mu to může škodit.

Jak vypadá tvůj ideální den?

Jím v průběhu dne cokoliv je po ruce. Jsem hodně zaneprázdněná tak nerada trávím čas přípravou jídla. Radši si dám jablko, banán, ananas… Když přijdu do Rawchi na oběd, tak jsem si jistá, že jsem se najedla dobře. Věřím tomu, že je i plno-hodnotná a baví mě i kombinace. Jídlo je tu skvěle ochucené. Chodím zkoušet i jiné raw restaurace, ale nenašla jsem zatím žádnou, která by vás trumfla.

Zpět na recepty