5 způsobů jak se zahřát v zimě

Když zimní měsíce klepou na dveře, je pro nás skoro automatické nahodit vrstvu nebo dvě oblečení navíc. Pokud ani kousavý svetr nestačí, zahřát se můžeme i přirozeně jídlem.

Zpět na recepty

Když zimní měsíce klepou na dveře, je pro nás skoro automatické nahodit vrstvu nebo dvě oblečení navíc. Pokud ani kousavý svetr nestačí, zahřát se můžeme i přirozeně jídlem.

V tradiční čínské medicíně (TČM) je zima spojována s elementem vody. Filozofie Jin a Jang se soustředí na nastolení a udržení rovnováhy – den se střídá s nocí, mladé zestárne, teplé časem vychladne – tak tomu je i v TČM, která klade důraz na zachování vnitřní energie. Dále také představuje část filozofie JIN: tedy vše studené, tmavé a pasivní.

Každá potravina má různé termoregulační vlastnosti, některé mohou udržovat naše tělo v teple a jiné nás zchladí. Z toho lze odvodit, že potraviny, které nás zahřejí, jsou Jang. Zvyšují krevní oběh a tím i naši vnitřní teplotu. Obecně platí, že mají teplé barvy – oranžově a červeně zbarvená zelenina, jako je například mrkev, červená řepa, sladké brambory a dýně. Za přidání semínek a ořechů do jídel nám tělo v zimě také poděkuje.

Do našeho zimního jídelníčku můžeme také zařadit koření, které nám jídlo ochutí a zahřeje:

  • Zázvor – zlepšuje krevní oběh do všech částí těla a udržuje nás v teple. Můžeme ho odšťavnit, přidat jej do ranních smoothie, nebo okořenit jídla. Je také známý svou protizánětlivostí a uklidňujícími vlastnostmi trávicího traktu.
  • Skořice – a co takhle špetka skořice? Přidat ji můžeme do ovocných smoothie nebo šťáv. Skořice je sladká a aromatická, zvyšuje metabolickou aktivitu a také krevní oběh.
  • Kurkuma – sestřenice kari, která je známá v kuchyni inspirovanou ájurvédou. Podobně jako skořice zvyšuje vnitřní teplotu, udržuje zdravý krevní oběh a jídlu dodá šmrnc.
  • Černý a kajenský pepř – pomáhá poskytnout úlevu od kašle a zvýšených teplot. Jsou bohatými zdroji vitamínu C, mají antiseptické a antioxidační vlastnosti a patří mezi nejběžněji používané koření u nás.
  • Kardamon – původem z jižní Indie a Srí Lanky je tato jemně vonící bylinka stimulantem pro naše plíce, díky čemuž se zvýší i naše teplota.
Zpět na recepty